Regles bàsiques – Català
El camp: El terreny de joc és un camp rectangular, aproximadament de 137 metres de llarg i 82 d’ample.
Pals: Els pals tenen la mateixa forma que els de rugbi, però el travesser està més baix que al rugbi.
Regles generals
1. La pilota es pot dur a la mà durant quatre passos i pot ser xutada o passada amb la mà, un cop amb la mà o el puny.
2. Després de cada quatre passos, la pilota ha de botar o fer un “solo”, una acció de deixar caure la pilota al peu i colpejar-la de nou cap a la mà.
3. No pots botar la pilota dues vegades seguides.
4. Per anotar, passa la pilota per sobre del travesser amb el peu o mà/puny per aconseguir un punt o per sota del travesser dins de la porteria amb el peu o amb la mà/puny en certes circumstàncies per aconseguir un gol, que equival a tres punts.
Xuts
1. La pilota pot ser xutada des del terra en qualsevol moment i és la forma més comuna d’anotar i moure la pilota.
2. La pilota també pot ser colpejada des de les mans.
3. Les infraccions del reglament són també castigades amb un tir lliure, en el qual el jugador ha de xutar la pilota des del terra, o des de la mà, sense oposició del rival, semblant a una marca de futbol australià.
Passades amb la mà
1. El jugador amb possessió pot triar passar amb la mà la pilota a un company o per sobre del travesser, especialment en espais reduïts quan la puntada pot ser bloquejada.
2. La passada amb la mà s’executa subjectant la pilota amb una mà i colpejant-la netament amb l’altra.
3. L’àrbitre ha de veure clar el moviment de cop, arrossegar la pilota (permès en rugbi) no està permès i es sanciona amb un tir lliure per a l’equip rival.
Els ‘solos’
El ‘solo’ és una de les coses més difícils al futbol gaèlic, especialment quan es realitza en velocitat. Es requereix un alt grau de coordinació i de toc. Aquest moviment es fa en carrera. Es realitza deixant caure la pilota de la mà al peu i després tornant amb un cop del peu cap a la mà de nou.
1. Un jugador amb possessió de la pilota pot portar un màxim de quatre passos i per continuar avançant portant la pilota ha de triar entre:
a) botar la pilota a terra un cop
b) xutar la pilota cap a si mateix (només)
2. El jugador no pot donar més d’un bot a la pilota de manera consecutiva en carrera.
3. Ha d’alternar almenys amb un ‘solo’ cada quatre nous passos, encara que no hi ha límit de quantitat de solos consecutius que pot fer.
Entrades
1. Les entrades en futbol gaèlic es limiten a entrar a la recerca de la pilota.
2. És il·legal la traveta, enganxar, subjectar, arrossegar, empènyer o placar a un altre jugador.
3. És legal, però, contacte amb el cos sempre que es tracti d’un clar intent de robar la pilota.
4. Els principals mètodes de defensar a un jugador són els següents:
a) Bloquejar la puntada: Un defensor pot intentar bloquejar la pilota en el moment de sortir del peu de l’atacant. Si es bloqueja la pilota es considera “perduda” i els jugadors poden competir per ella de nou.
b) Colpejar la pilota: El defensor pot tractar de colpejar la pilota fora de l’abast de l’atacant donant-li amb una de les seves mans. És important buscar la pilota en aquest cas, perquè donar-li al jugador pot ser sancionat amb un tir lliure i també amb una targeta groga o vermella.
c) Empènyer a l’oponent: Un jugador pot empènyer, o fer una càrrega espatlla amb espatlla, a un oponent quan corre per guanyar una pilota únicament, o quan intenta treure-li la pilota a un rival.
Anotació
Hi ha dues formes d’anotar:
1. Un punt: Quan la pilota supera el travesser entre els dos pals es concedeix un punt. Això ho pot aconseguir xutant-la o amb un cop de mà.
2. Un gol: Quan la pilota entra a la porteria, es concedeixen tres punts. Això es pot aconseguir:
a) Quan la pilota és possessió i control de l’atacant, pot marcar un gol xutant la pilota.
b) O, si la pilota està en l’aire, i ningú té possessió, l’atacant pot donar-li directament buscant el gol, com una rematada de voleibol.